Nieuw BTW-nummer

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-nummer, dit zijn ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken. Het huidige btw-nummer bestaat uit het Burger Service Nummer (BSN) en voldoet niet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens. Door de komst van het nieuwe btw-nummer is er geen overeenkomst meer met het Burger Service Nummer van de ondernemer.

Mede door de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018, is er weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in btw-nummers van eenmanszaken. Het BSN in het btw-nummer is privacygevoelig en onwenselijk. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

De betrokken ondernemers ontvangen eind 2019 een nieuw btw-nummer. Dit betekent dat er wijzigingen komen in onder andere de administratie. “Het huidige btw-nummer zoals deze nu is vermeld op bijvoorbeeld een website, verkoopfacturen en dergelijke, dient dan vervangen te worden door het nieuwe btw-nummer”.

De ondernemers dienen de wijziging ook aan relaties door te geven, zodat zij dit kunnen wijzigen in hun administratie. In de interne systemen van de belastingdienst blijft het oude btw-nummer (het BSN-gebaseerde nummer)  bestaan. Het nieuwe btw-nummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer.

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp of heb je andere vragen?

Neem dan contact op met ons kantoor:

De Digitale Boekhouders
Roomweg 83
7523 BM Enschede
Telefoonnummer: 053-8200915
Email: info@digitale-boekhouders.nl
Website: www.digitale-boekhouders.nl