Marije Lette Digitale Boekhouders
Nieuwe BTW-regels voor Ondernemers die leveren aan landen binnen de EU

Ben je een Nederlandse Ondernemer en lever je goederen in de Europese Unie aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waaraan je levert. Voor deze leveringen dien je het zogenoemde éénloketsysteem te gaan gebruiken, ook wanneer je (digitale) diensten levert in de EU.

 

Kort samengevat verandert er per 1 juli 2021 het volgende:
  • De drempel voor de afstandsverkopen (via webshops ed.) aan particulieren binnen de EU verandert naar €10.000,- voor de totale leveringen van goederen binnen de EU. Wanneer je boven dit bedrag uitkomt ben je btw verschuldigd in het land waar het transport eindigt, dus de vestigingsplaats van de particulier. Ondernemers kunnen dit via de Belastingdienst doen middels de zogeheten éénloketsysteem. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’.
  • Bij invoer van goederen voor minder dan €150,- moet nu ook aangifte gedaan worden, dit kan middels de éénloketsysteem. Hiervoor moet de ondernemer zich ook aanmelden via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’.
  • Voor goederen boven de €150,- dient er bij de douane invoerrechten afgedragen te worden.
Belangrijke attentiepunten voor Ondernemers:
  • Zorg ervoor dat de boekhoudsoftware hierop ingericht is. Er moet nu naast BTW 21% in Nederland ook een btw code aangemaakt worden voor een levering aan Europese landen, bijvoorbeeld voor Duitsland is dat: Mwst 19%. Het boekhoudpakket Moneybird is hier op ingericht, denk ook aan de eventuele koppeling met een webshop.
  • Doordat een particulier uit een ander land een ander BTW tarief heeft is de verkoopprijs natuurlijk ook anders. Zorg voor de juiste prijsstellingen op de website.
  • Als er geen onderscheid gemaakt kan worden op de website voor de verschillende afnemers uit de verschillende landen moet men de prijsstellingen van de artikelen beoordelen. Aangezien het btw tarief in het ene EU land hoger is dan in het andere.

Wil je graag meer informatie over de nieuwe BTW regeling of heb je andere vragen?

Neem dan contact op met ons kantoor:

De Digitale Boekhouders
Roomweg 83
7523 BM Enschede
Telefoonnummer: 053-8200915
Email: info@digitale-boekhouders.nl
Website: www.digitale-boekhouders.nl

 

De Digitale Boekhouders