Eenmanszaak of VOF inbrengen in een BV

Wanneer kies je voor een Eenmanszaak en wanneer is een BV interessant?

Veel beginnende ondernemers starten hun bedrijf in de vorm van een Eenmanszaak. Een Eenmanszaak is heel eenvoudig op te richten, namelijk met één bezoek aan de Kamer van Koophandel en je bedrijf is al ingeschreven. Bij een B.V. is dit een stuk complexer en komt er naast de fiscalist ook de notaris aan te pas. Wanneer je net start met je onderneming is het vaak fiscaal voordeliger om te starten als Eenmanszaak. Naarmate de winst toeneemt kan een B.V. fiscaal voordeliger zijn, echter dit is maatwerk, want het is per situatie anders (wij kunnen dit op maat voor jou berekenen). Daarnaast ben je als natuurlijk persoon aansprakelijk in de Eenmanszaak. Bij de B.V. werkt dit anders, want dan is de B.V. aansprakelijk omdat het een rechtspersoon betreft (met uitzondering van bestuurdersaansprakelijkheid).

Wanneer is een B.V. interessant?
De omzetting van een Eenmanszaak of VOF naar een B.V. is interessant in de volgende gevallen:

 • Wanneer je niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn;
 • Wanneer de jaarwinst €100.000,- of hoger is (fiscaal voordeel);
 • Wanneer er Stille Reserves in de onderneming aanwezig zijn en je op termijn de onderneming wil beëindigen;
 • Wanneer de onderneming een financieringsbehoefte heeft;
 • Wanneer je aandelen wilt gaan verkopen aan derden;
 • Wanneer je in de komende jaren wil gaan groeien met jouw bedrijf.


Aansprakelijkheid
Als eigenaar van een Eenmanszaak ben je volledig persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van je onderneming. Dit is één van de belangrijkste redenen om de onderneming om te zetten naar een B.V. Bij een startende ondernemer gaan er doorgaans nog geen aanzienlijke bedragen in de onderneming om en is daarmee het risico ook beperkt en te overzien. Naar mate de onderneming groeit kunnen de risico’s ook groter worden en daarmee de financiële gevolgen ook als het mis gaat. De B.V. is een rechtspersoon waardoor je bij goed bestuur niet privé aansprakelijk bent voor schulden van de B.V. Daarnaast kun je privé nooit meer geld verliezen dan je in de onderneming hebt geïnvesteerd, dit is echt een voordeel.

Fiscaal voordeliger
Bij een Eenmanszaak betaal je belasting over de gehele winst van de onderneming, tegen het tarief van de inkomstenbelasting (maximaal 49,5%). Echter heeft een ondernemer met een Eenmanszaak recht op zelfstandigenaftrek (€ 6.670), de eerste 3 jaar op startersaftrek (€ 2.123) en kan daarnaast ook nog genieten van de MKB-winstvrijstelling (14%). Met deze regelingen heb je met lagere winsten (tot €100.000,-) meer voordeel om de onderneming voort te zetten in de vorm van een Eenmanszaak. Wel met als kanttekening dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren verder wordt afgebouwd waardoor het aantrekkelijker wordt om de onderneming uiteindelijk toch om te zetten in de B.V.

Wanneer jouw bedrijf de rechtsvorm van een B.V. heeft moet je vennootschapsbelasting betalen over de winst. Deze bedraagt 15% tot een winst van €200.000 en over het meerdere dien je 25% vennootschapsbelasting te betalen. In de B.V. is de winst niet jouw loon, want deze krijg je middels een salaris uit de B.V. betaald (ook wel DGA salaris genoemd) welke als kosten worden geboekt en derhalve niet als winst wordt gerekend, wat bij een Eenmanszaak wel het geval is.

In de B.V. moet een directeur grootaandeelhouder (DGA) het gebruikelijk loon verdienen. Dit betekent dat een directeur minimaal € 47.000 aan salaris uit de B.V. moet ontvangen waar loonheffing op ingehouden moet worden. De resterende winst kan onbelast in de B.V. blijven en verder in de onderneming geïnvesteerd worden. Dit heeft als voordeel dat je over het restant van de winst geen box 3 vermogen betaalt omdat je deze in de zaak laat. Indien de ondernemer meer geld naar privé wil halen dient hij hier 26,9% dividendbelasting over af te dragen.

Overige voordelen
Een B.V. heeft daarnaast ook een professionelere uitstraling ten opzichte van een Eenmanszaak. Veel mensen denken nog steeds dat een Eenmanszaak geen personeel in dienst heeft, dit is uiteraard niet altijd het geval. In een Eenmanszaak kan je ook prima personeel in dienst hebben, echter ben je hier als ondernemer wel persoonlijk aansprakelijk voor. Groeiende bedrijven willen vaak een professionelere indruk wekken, mede doordat het voor een investeerder veel interessanter is om in een B.V. te investeren. Bij een Eenmanszaak zit een investeerder namelijk niet te wachten op de persoonlijke aansprakelijkheid.

Kort samengevat: De overgang van een Eenmanszaak of VOF naar een B.V. is maatwerk. Wij hebben de kennis en expertise in huis om je te voorzien van advies op maat. Wanneer je €100.000,- of meer winst maakt vanuit jouw Eenmanszaak (of VOF) is het echt wijsheid om een adviesgesprek in te plannen met 1 van onze adviseurs, helemaal met oog op de toekomst.

Zoals jullie van ons gewend zijn werken wij wederom met eerlijke vaste en transparante tarieven!

Dit zijn onze vaste tarieven voor potentiële & bestaande klanten:

 • Het tarief voor de overgang van de Eenmanszaak naar de B.V. €2.000,-
  Inbegrepen: Fiscaal advies + Opstellen inbrengbalans + Verzoek Belastingdienst + Begeleiding oprichting B.V. + Opstellen Managementovereenkomst + Opstellen Rekeningcourantovereenkomst
 • Het tarief voor de overgang van een VOF naar de B.V. €2.500,-
  Inbegrepen: Fiscaal advies + Opstellen inbrengbalans + Verzoek Belastingdienst + Begeleiding oprichting B.V. + Opstellen Managementovereenkomst + Opstellen Rekeningcourantovereenkomst

Wil je graag meer informatie over het inbrengen van een Eenmanszaak in een B.V. (Besloten Vennootschap) of heb je andere vragen?

Neem dan contact op met ons kantoor:

De Digitale Boekhouders
Roomweg 83
7523 BM Enschede
Telefoonnummer: 053-8200915
Email: info@digitale-boekhouders.nl
Website: www.digitale-boekhouders.nl

 

De Digitale Boekhouders